Sayfalar

25 Ekim 2013 Cuma

Başbakan Erdoğan, eşi ve kızı Sümeyye Erdoğan ile birlikte Kosava'da

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Balkan coğrafyasında artık daha fazla kan akmasına, daha fazla göz yaşı akmasına bizim hiç ama hiç tahammülümüz yok" dedi.
Kosova'nın Prizren kentinde temaslarını sürdüren Başbakan Erdoğan, Kosova Demokratik Türk Partisinin şehir merkezinde düzenlediği mitingde halka hitap etti.
Erdoğan, konuşmasında, bölgenin insanları olarak tarihi, geçmişi birlikte inşa ettiklerini belirterek, "Şimdi tıpkı dedelerimiz gibi, tıpkı ecdadımız gibi inşallah geleceği de hep birlikte inşa edeceğiz. Yüzyıllar boyunca bu coğrafya üzerinde kardeşçe yaşadık, ebediyyen  bu topraklar üzerinde kardeşçe yaşamaya devam edeceğiz" diye konuştu.
"Sevgili Prizrenliler, sevgili Kosovalılar, Balkan coğrafyasında artık daha fazla kan akmasına, daha fazla göz yaşı akmasına bizim hiç ama hiç tahammülümüz yok" diyen Erdoğan, şunları söyledi:
"Biz bu bölgede, bu güzel bölgede Balkanlar'ın tamamında, barışın, dostluğun, huzur ve istikrarın, dayanışma ve kardeşliğin egemen olmasını istiyoruz. Farklılıkların, bir zenginlik olarak görülmesini, farklılıkların bir renklilik olarak görülmesini, herkesin birbirine hoşgörü gösterip ortak hedeflere yürümesini arzuluyoruz. Geçmiş, artık geride kalmıştır. Biz geçmişe değil geleceğe bakacağız."
-"Yeni bir Kosvova inşa ediliyor"-
Bugün Kosova'da bir büyük havalimanının terminal binasının açılışını yaptıklarını anımsatan Erdoğan, "Milli kahraman Adem Yaşari'nin adını verdiğimiz bu havalimanının açılışını yaptık. Yıllık 5 milyon yolcu kapasiteli bu havalimanıyla artık yeni bir Kosvova inşa ediliyor. Tabii ben burada Haşim Taçi kardeşim ve ekibini bu feraseti sebebiyle huzurlarınızda tebrik ediyorum. Önümüzdeki ay yaklaşık 70 kilometrelik dev bir yol açılıyor" diyerek hayırlı olsun dileğinde bulundu.
 "Geçmişin acı hatıralarını unutacak, o hatıralardan ibret almış şekilde hep birlikte geleceği inşa edeceğiz" ifadesini kullanan Erdoğan, şunları kaydetti:
"Hepimiz bu topraktan geldik ve vakti saati geldiğinde hepimiz de bu toprağa döneceğiz. Öyleyse bu kavga, bu anlaşmazlık, bu tartışma niye, bu kadar acı, bu kadar keder, bu kadar kan ve gözyaşı niye" diye soran Erdoğan, şöyle devam etti:
"İşte Suriye, 110 bin kişi öldürüldü. Niye? Kim kazandı? Emperyal duygular içerisinde olanlar. Kim kaybetti? İnsan. Biz artık Balkanlar'ı bir barış, kardeşlik ve dostluk coğrafyası olarak görmek istiyoruz. Bunu başaracak tarihi tecrübemiz var. Bunu başaracak azmimiz, kararlılığımız var. Farklılıkları değil, ortaklıkları öne çıkararak inşallah bu Balkan coğrafyasını bir gül bahçesine, bir huzur iklimine hep birlikte dönüştüreceğiz."
Kosova'nın bağımsızlık mücadelesini yürekten desteklediklerini belirten Erdoğan,Kosova'nın Türkiye tarafından devlet olarak tanındığı günü şöyle anlattı:
 "Hatırlıyorum bir gün önceydi Haşim Taçi kardeşimi aradım, 'yarın inşallah ilk olarak biz tanıyacağız' dedim. O anda Bakanlar Kurulu toplantısındaydım. Sürekli önümdeki telefondan haberi bekliyorum ve haber geldi. Aradım ve 'bakanlar kurulundan selamlar hayırlı olsun, biz sizi tanıdık' dedim."
Akıllı bir dış politika anlayışıyla şu anda 100'ün üzerinde ülkenin Kosova'yı tanıdığına işaret eden Erdoğan, "İnşallah kısa zamanda arzu edilen rakam oluşacak ve böylece Kosova'da beklediğimiz neticeyi de alacağız" ifadesini kullandı.
Mitingde, Kosova Başbakanı Haşim Taçi, Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, KosovaDemokratik Türk Partisi Başkanı Mahir Yağcılar'ın yanı sıra Başbakan Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan,  kızı Sümeyye Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile bazı milletvekilleri de katıldı.
kaynak:haberler.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder